Malý španielsko-slovenský slovník:


Pozdravy:
Buenos días - Dobrý deň (iba dopoludnia)
Buenas tardes - Dobrý deň (iba odpoludnia)
Buenas noches - Dobrý večer (nielen pri lúčení)
!Hola! - Ahoj
Adiós - Ahoj
Hasta luego - Ahoj (predpokladá sa, že sa skoro uvidíte)
Hasta maňana - Ahoj zajtra


Číslovky:
1-uno, 2 - dos , 3-tres, 4 - cuatro,
5 - cinco, 6 - seis, 7 - siete, 8 - ocho,
9 - nueve, 10 - diez, 11 - once, 12 - doce,
13 -trece, 14 - catorce, 15 - quince, 16 - dieciseis,
17 - diecisiete, 18 - dieciocho, 19 - diecinueve,
20 - veinte, 30 - treinta, 40 - cuarenta,
50 - cincuenta, 60 - sesenta, 70 - setenta,
80 - ochenta, 90 - noventa,
100 - ciento, 500 - quinientos, 1000 - mil

Základné výrazy:
sí, no áno, ne
por favor - prosím
muchas gracias - ďakujem pekne
de naďa - nie je zač
perdóne, perdóna - prepáč(te)
barco - loď
hamaca - lehátko
abierto, cerrado - otevorené, zatvorené
seňoras, mujeres, damas - dámy
hombres, caballeros - páni
correos - pošta
que aproveche - dobrú chuť
playa - pláž
parasol - slnečník

Jedálníček:

Nápoje:

agua sin gas - voda bez bubliniek
agua con gas - sýtená voda
agua mineral - minerálna voda
café con leche - káva s mliekom
cortado - malá káva + mlieko
café solo - káva bez mlieka
té con limón - čaj s citrónom
leche - mlieko
chocolate - kakao
vino blanco - biele víno
víno tinto - červené víno
rosado - ružové víno
cava - šampanské katalánske
vina seco - suché víno
vina semiseco - polosuché víno
víno dulce - sladké víno
sangria - kokteil s ovocím, vínom a koňakom
cerveza - pivo

Pečivo:
pan - chlieb
ensaimada - typický malorský koláč

Sopas - Polievky:
s. de verdura - zeleninová pol.
s. de ajo - cesnaková polievka
s. de pescado - rybí polévka
gazpacho - andalúzska studená zeleninová




Pescado - Ryby:
salmón - losos
merluza - treska
atún - tufiák
lenguado - morský jazyk
trucha - pstruh

Mariscos - Dary mora:
gambas - krevety
pulpo - chobotnice
langosta - langusta
mejillones - škeble

Carnes - Mäsa:
pollo - kura
pavo - morka
cerdo - bravčové
cordero - jahnacie
pato - kačica
conejo - králik
ternera - teľacie
chuleta - kotleta

Zpôsoby úpravy mäsa:
a la parilla - na rošte
al horno - pečené
cocido - varené
relleno - nadívané
a la plancha - prírodné smažené
asado - pečené
frito - smažené
ahumado - údené

Prílohy:
patatas - zemiaky
pastas - cestoviny
arroz - ryža

Verduras - Zelenina:
Cebolla - cibuľa
zanahoria - mrkva
tomates - rajčina
pimienta - paprika
lechuga - hlávkový šalát
ajo - cesnak
judías verdes - zelené fazuľky
lenteja - šošovica
alcachofa - actyčok
pepino - uhorka
guisantes - hrách

Fruta - Ovocie:
Piňa - ananas
Plátano - banán
Limón - citrón
ciruela - slivka
uva - hroznové víno
dátiles - datle
sandía - melón
naranja - pomaranč
manzana - jablko
almendras - mandle
fresa - jahoda
higos - figy

Postres - Zákusky:
helado - zmrzlina
tarta - koláč
flan - puding s karamelom

 choď nasp䝠            choď ďalej
© November 2003 All Rights Reserved
Web and Design
zello